آیا افراد دیابتی میتوانند ایمپلنت کنند؟
امروزه توجه به زیبایی دهان و دندان بیشازپیش موردتوجه واقعشده است. یکی از روشهای زیباسازی دندانهای افتاده و یا خرابشده ایمپلنت دندان میباشد. حال این سؤال مطرح میشود که آیا افراد دیابتی هم میتوانند ایمپلنت انجام دهند؟ چه شرایطی برای ایمپلنت افراد دیابتی حکم فرماست؟ قبل و بعد از ایمپلنت افراد دیابتی چهکارهایی ضروری میباشد. در این مطلب میخواهیم در مورد ایمپلنت افراد، دیابتی بحث کنیم و نکات جامعی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
ایمپلنت چیست؟
بهصورت عمومی میتوان ایمپلنت را بهترین روش درمان دندانهای پوسیده، خرابشده، کشیده شده و … دانست که در آن با کمک پایههای تیتانیومی، تاج دندانهای جدید برای فرد قرار داده میشود. این پایهها درون استخوان فک قرار میگیرند پس در محیط دندان، لثه و فک زخمهایی ایجاد میگردد. روشهای انجام ایمپلنت بهصورت تکپایه، چندپایه، برای یکدندان یا برای چندین دندان میباشد که در مواردی کل دندانهای یک فک را پوشش میدهد.
دیابت چیست؟
ابتلا به این بیماری فرآیند تولید انرژی را در بدن فرد دچار اختلال میکند و خروجی مواد مغذی دریافتی برای ایجاد انرژی بیشتر با تولید گلوکز (قند) همراه است. این میزان از قند خون فراتر از حالت طبیعی میباشد و دیگر انسولین تولیدشده توسط بدن قادر به انتقال قند موجود در خون به سلولها نمیباشد. عدم انتقال قند خون به بافت سلولها و باقی ماندن آن در خون، سبب مشکلات و بیماریهای مختلفی میگردد. ازجمله اینکه بهبود زخمها بهسختی انجام میشود و در مواردی به عفونت منجر میشود.
علت ناسازگاری دیابت و ایمپلنت:
ارتباط واضحی بین گلوکز خون و بهبود زخم وجود دارد. وقتی گلوکز خون بهطور دائم بالا بماند، عملکرد گلبولهای سفید را مختل میکند. گلبولهای سفید در سیستم ایمنی نقش اساسی دارند. وقتی گلبولهای سفید نتوانند بهدرستی عمل کنند، بدن قادر به مبارزه با باکتریها و بستن زخمها ازجمله زخم ناشی از جراحی کاشت ایمپلنت افراد دیابتی نیست.
دیابت کنترل نشده همچنین ممکن است بر گردش خون تأثیر بگذارد و باعث کند شدن حرکت خون شود. این امر، رساندن مواد مغذی به زخمها را دشوارتر میکند. درنتیجه جراحات بهکندی بهبود مییابند و مشکلات مربوط به ایمپلنت افراد دیابتی تشدید میشوند.
دیابت همچنین میتواند باعث نوروپاتی دیابتی شود که بر بهبود زخمها و مشکلات مرتبط با ایمپلنت افراد دیابتی تأثیر بگذارد. قند خون کنترل نشده، میتواند به اعصاب آسیب برساند و سبب بیحسی در موضع آسیبدیده شود. اگر فردی از آسیب آگاه نباشد، ممکن است تحت درمان قرار نگیرد، که خود منجر به بدتر شدن زخم ایمپلنت میشود. ترکیبی از بهبود آهسته و کاهش حس در ناحیه آسیبدیده، بهطور قابلتوجهی خطر عفونت ایمپلنت را افزایش میدهد.
دیابت همچنین ممکن است به روشهای زیر بر بهبود زخم و تشدید مشکلات مرتبط با ایمپلنت و دیابت تأثیر بگذارد:
کاهش تولید هورمون رشد
کاهش تولید و ترمیم عروق خونی جدید
تضعیف سد پوستی
کاهش تولید کلاژن
آیا بهطورکلی کاشت ایمپلنت برای افراد دیابتی امکانپذیر است؟
بله، افرادی دیابتی نیز مانند سایرین میتوانید اقدام به کاشت ایمپلنت دندان کنند. البته درصورتیکه میزان گلوکز خون آنها در حد ایده آل باشد و مراقبتهای پیش از کاشت را بهطور کامل انجام دهند. همواره به یاد داشته باشید که رعایت این موارد لازم بوده و اهمیت فراوانی دارد. زیرا هرگونه تغییر در میزان گلوکز موجب اختلال در روند جراحی و کاشت ایمپلنت افراد دیابتی خواهد شد. بدین منظور یک متخصص ایمپلنت برحسب تجربه و تخصص، افراد دیابتی را به متخصصین دیابت و تغذیه ارجاع میدهند. تا ضمن انجام معاینات تخصصی و تعدیل دارو و انسولین، مسیر جراحی و کاشت ایمپلنت بیماران دیابتی هموارتر شود.
چه فاکتورهایی پیش از کاشت ایمپلنت بیماران دیابتی باید در نظر گرفته شود؟
درصورتیکه به بیماری دیابت مبتلا هستید و میخواهید ایمپلنت دندان انجام دهید باید سابقه سلامتی، نوع دیابت و مدتزمانی که به آن مبتلا بودهاید؛ توسط جراح بررسی شود. معمولاً دیابت نوع دو قابلکنترل است و بیمارانی که بهتازگی علائم دیابت را مشاهده کردهاند؛ کاندیدهای ایده آل تری نسبت به بیماران دیابتی مزمن هستند. سابقه سلامتی و توانایی شما برای بهبود یافتن زخم بعد از عمل جراحی مشخص میکند که آیا شما کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان هستید یا خیر. درهرصورت پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت باید دیابت خود را کنترل کنید تا درصد موفقیت کاشت ایمپلنت شما افزایش یابد
روشهای کاشت دندان برای افراد دیابتی چیست؟
روشهای مختلفی از ایمپلنت برای کاهش عوارض مربوط به ایمپلنت و دیابت قابل انجام است. روشهای کاشت ایمپلنت افراد دیابتی به شرح زیر هستند:
(همه بر روی چهار)
بهترین روش ایمپلنت افراد دیابتی روش همه بر روی چهار است که به مجموعه کاملی از دندانهای بالا یا پایین نیاز دارند. متخصص چهار ایمپلنت دندان را در فک بالا یا پایین جاسازی میکند و همه دندانها را روی آنها سوار میکند. بنابراین نیازی به پیوند استخوان نیست. این فرآیند باعث کاهش آسیب در بیماران دیابتی میشود.
مینی ایمپلنت دندان:
اگر تنها یکدندان ازدسترفته دارید، مینی ایمپلنت دندان ممکن است بهترین گزینه برای کاشت ایمپلنت افراد دیابتی باشد. اما اینیک راهحل دائمی نیست و نیاز به تعمیر و تعویض مداوم دارد. این روش برای بیماران دیابتی کمتر توصیه میشود، زیرا لثههای آنها مستعد عفونت هستند.
ایمپلنت یکروزه:
ایمپلنتهای یکروزه امکان قرار دادن دندانهای موقت را در همان روز ایمپلنت فراهم میکنند. آنها معمولاً ترکیبی از ایمپلنتهای منفرد و بریجهای دندانی مبتنی بر ایمپلنت هستند. اما این روش برای دیابتیها ایدهآل نیست، زیرا اغلب در بین عملها به زمان بیشتری برای بهبودی نیاز دارند.
تعویض یکدندان(بریج):
برای نتایج کوتاهمدت خوب است، این روش از تکنیک بریج استفاده میکند. بنابراین میتواند دندانهای کناری را در معرض پوسیدگی قرار دهد که درنهایت باعث کار بیشتر دندانی میشود و برای دیابتیها مناسب نیست.
شرایط کاشت ایمپلنت بیماران دیابتی چگونه است؟
در حال حاضر دیابت یکی از بیماریهای گسترده در جهان است که حدود ۹.۴ درصد از جمعیت جهان را درگیر خود کرده است. بیماران مبتلابه دیابت باید بهداشت دهان و دندان خود را بیشتر از سایر افراد سالم رعایت کنند. وجود هرگونه التهاب در بدن در بیماران دیابتی نوع ۲ ناشی از افزایش گلوکز در گردش خون است. دیابت شانس عفونت باکتریایی دردهان را به علت کاهش توانایی سیستم در مقابله با عفونتها افزایش میدهد. بیماری پریودنتال موجب میشود نتوان قند خون را بهدرستی کنترل کرد و در این شرایط باکتری در لثه و استخوان فک بهسرعت رشد میکند. التهاب اطراف لثه در اثر عفونت میتواند بافتهای نرم و حتی بافت استخوان را دچار مشکل کند و درنتیجه ایمپلنتهای دندانی محل مناسبی که از آنها ساپورت کنند را نداشته باشند. درصورتیکه به بیماری پریودنتال دچار باشید استخوان فک اطراف پایه ایمپلنت بهکندی درمان شده و بهدرستی با پایه ایمپلنت جوش نخواهد خورد. همچنین ارگانیسمهایی مانند باکتریها به سطح پایه ایمپلنت میچسبند و با رشد و گسترش در آنها التهاب ایجاد میکنند. چون سیستم ایمنی نمیتواند باکتریها را از بین ببرد؛ پایه ایمپلنت لق خواهد شد و کاشت ایمپلنت با شکست مواجه میشود. بیماران دیابتی به مشکلات دیگری مانند آسیبهای عصبی، کاهش جریان خون و افزایش عفونت در خون مبتلا میشوند. درصورتیکه این عفونت به لثه راه پیدا کند میتواند روی میزان قند خون تأثیرگذار باشد. به همین علت وجود بیماریهای لثه در افراد دیابتی بسیار بیشتر از افراد سالم است.
مراقبتهای قبل از ایمپلنت برای افراد دیابتی
به خاطر تأثیرات مستقیم بیماری دیابت بر روی محیطهای جراحی و زخمها مانند جراحی ایمپلنت، نیاز است که افراد دارای این بیماری قبل از کاشت ایمپلنت مراقبتهای زیر را انجام دهند:
کنترل کامل قند خون از چندین هفته مانده به عمل جراحی
مصرف دارو زیر نظر متخصص و با مشاوره او
کنترل برنامه غذایی بهصورت دقیق و تحت مشاوره متخصص
کنترل کامل دز مصرفی انسولین برای افرادی که از این دارو استفاده میکنند توسط پزشک مربوطه
تمام موارد بالا باید زیر نظر پزشک و همچنین متخصص تغذیه صورت بگیرد. از اقدامات خودسرانه پرهیز کنید و تمام نکات مراقبتی که بهصورت ویژه برای شما توسط متخصص تجویز میگردد را رعایت نمایید.
مراقبتهای بعد از ایمپلنت برای افراد دیابتی
به همان میزان که مراقبتهای قبل از درمان اهمیت دارد، مراقبتهای بعد از درمان ایمپلنت نیز برای افراد دیابتی مدت بهبودی کامل و ایجاد پیوند بین ایمپلنت و استخوان فک ضروری و الزامی است، چراکه عدم رعایت این مراقبتها احتمال عدم خوب شدن زخم و ایجاد عفونت را افزایش میدهد.
در مورد زخم ایمپلنت خود صبور باشید و بدانید که طول درمان شما زیاد است.
کنترل مرتب و منظم قند خون چراکه امکان ایجاد تغییر سطح قند خون با توجه به عوامل گستردهای مانند مصرف دارو، تغذیه، استرس، درد و … وجود دارد.
بهصورت مرتب به متخصص خود مراجعه کنید تا وضعیت ایمپلنت معاینه شود و مواردی مانند عفونت، داغی، تورم، درد یا بیحسی بهصورت دقیق معاینه گردد.
برنامه کنترلی تغذیه خود را در دوران ترمیم ایمپلنت نیز بهصورت کامل رعایت کنید.
بهداشت و نظافت محیط ایمپلنت را حفظ کنید.
از خوردن خوراکیهای سفت و خشک که ممکن است به لثه و اطراف ایمپلنت آسیب وارد کند خودداری کنید.
مدیریت بیهوشی در بیماران دیابتی برای کاشت ایمپلنت
مدیریت بیهوشی در کاشت ایمپلنت افراد دیابتی به توجه ویژهای نیاز دارد تا از کاهش ریسکهای احتمالی و حفظ سلامت و ایمنی بیمار مطمئن شد. در ادامه برخی اصول و توصیههای مهم برای مدیریت بیهوشی در بیماران دیابتی برای کاشت ایمپلنت آورده شده است:
مشاوره با پزشک دیابت: بیماران دیابتی قبل از عملیات کاشت ایمپلنت باید با پزشک معالج دیابت خود مشاوره کنند تا تنظیم مناسب مقادیر گلوکز خون و داروها صورت بگیرد.
ارزیابی کامل بیمار: ارزیابی دقیق و کامل سلامت عمومی و سابقه بیماریها و داروهای مصرفی بیمار برای تعیین میزان خطر برای بیهوشی ضروری است.
کنترل قبل و بعد از بیهوشی: تنظیم مناسب دوز داروهای بیهوشی و کنترل بازده بعد از بیهوشی جهت جلوگیری از مشکلات ناشی از نقض قند خون.
نظارت دقیق بر گلوکز خون: در طول عملیات و بعدازآن، نظارت دقیق بر سطح گلوکز خون بیمار انجام میشود تا از کنترل مناسب دیابت و جلوگیری از کاهش خطرها اطمینان حاصل شود.
استفاده از تکنیکهای بیهوشی مناسب: بیهوشی میتواند با استفاده از تکنیکهای مختلفی انجام شود، استفاده از تکنیکهای مناسب بستگی به وضعیت بیمار دارد.
عوارض ایمپلنت برای دیابتیها
شکست جراحی
یکی از مهمترین عوارض ایمپلنت افراد دیابتی نگرفتن پیوند است. بهعبارتدیگر در بسیاری از موارد کنترل نشده دیابت، ایمپلنت بهدرستی جایگزین نمیشود و یا به علت ترمیم نشدن بافت اطراف، دوام زیادی نخواهد داشت.
عفونت
یکی دیگر از عوارض مربوط به ایمپلنت و دیابت عفونت است. افرادی که برای مدت طولانی دیابت داشتهاند ممکن است آسیب عصبی محیطی داشته باشند و جریان خون آنها در مویرگها کاهش یابد که خود احتمال عفونت ایمپلنت را افزایش میدهد. سطوح بالای قند در خون و بافتها، به باکتریها اجازه رشد میدهد و عفونتها را سریعتر توسعه میدهد.
عوارض میکروواسکولار
بهطورکلی موفقیت کمتر ایمپلنت در بیماران مبتلابه دیابت مزمن ممکن است به دلیل احتمال بیشتر عوارض میکروواسکولار باشد که درنتیجه منجر به تأخیر در بهبودی اطراف ایمپلنتها و درنتیجه شکست زودرس میشود.
تأخیر در درمان زخم
در این بیماران زخمها بهسختی درمان میشوند. بنابراین زخم ایجادشده در لثه به دنبال جایگزینی ایمپلنت نیاز به زمان زیادی برای ترمیم دارد. این زمان طولانی احتمال پس زدن ایمپلنت و همچنین عفونت را زیاد کرده و به شکست ایمپلنت کمک میکند.
بنابراین در این مطلب به بررسی ایمپلنت افراد دیابتی پرداختیم و توضیحات جامعی را، در اختیار شما عزیزان قراردادیم. ایمپلنت افراد دیابتی نیازمند رعایت اصولی بهداشت و مراقبتهای ویژه در قبل و بعد از کاشت ایمپلنت میباشد. حتماً قبل از کاشت ایمپلنت با پزشک مربوطه مشورت کنید و به توصیهها عمل کنید. سپاس از اینکه تا پایان این مطلب ما را همراهی کردید.