چگونه از دندان های خود مراقبت کنیم؟

سلامتی دهان و دندان جز نکات پر اهمیتی است که برخی از افراد کمتر به آن توجه می کنند.همانطور که هر فرد برای سلامتی کلی بدن خود در تلاش می باشد ، به منظور عدم ایجاد بیماری و آسیب به دندان ها می بایست برای سلامتی دهان و دندان خود نکاتی را مد نظر قرار دهد تا از آسیب به دندان و لثه ها جلوگیری به عمل آید.پوسیدگی دندان ها و آسیب به ریشه دندان یکی از شایع ترین دلایل عدم رسیدگی به دندان است که در سنین بالاتر برای رفع آن نیاز به روش هایی همچون ایمپلنت دندان می باشد.ما در این مقاله به روش ها و دستوالعمل هایی جهت مراقبت از دندان ها خواهیم پرداخت.


شست و شوی اصولی دندان ها

یکی از مهم ترین عوامل آسیب به دندان عدم تمیز کردن و مسواک زدن اصولی می باشد.با تجمع مواد غذایی در دهان و افزایش میزان باکتری ها ، دندان ها دچار آسیب و به مرور زمان مینای دندان سبب تحلیل می شود.باقی مانده مواد غذایی یکی از اصلی ترین عوامل به وجود آمدن این موضوع می باشد.اسید تولید شده در دهان قادر به تخریب دندان و در نتیجه پوسیدگی آن می شود.


از دیگر عواملی که منجر به آسیب دندان و لثه ها می شود استعمال سیگار و دخانیات می باشد.بنابراین پرهیز از مصرف بیش از اندازه برخی مواد غذایی همچون مواد غذایی شیرین و یا سیگار و قلیان و... می توان تا میزان زیادی جلوی آسیب دیدن به دندان ها را گرفت.


نحوه صحیح شست و شوی دندان و مسواک زدن یکی از نکات بسیار مهم برای سلامت دندان ها محسوب می شود. اگر به هر دندانپزشکی مراجعه کنید انجام صحیح این کار را جز اولین توصیه ها برای سلامتی دندان ها می داند.مسواک زدن صحیح با استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید می تواند تا میزان زیادی از ایجاد پلاک بر روی دندان و در نتیجه آسیب به مینای دندان جلوگیری به عمل آورد.بر اساس توصیه انجمن جهانی بهداشت دهان و دندان می بایست طی 24 ساعت افراد به مدت 2 دقیقه و دو بار اقدام به مسواک زدن دندان های خود نمایند.اما انجام این کار دارای قاعده و اصول می باشد که در ادامه درباره آن توضیحاتی ارائه خواهیم نمود.


علاوه بر آسیب و پوسیدگی دندان در صورت عدم مراقبت صحیح از آن ها ، ما شاهد تغییر رنگ دندان ها خواهیم بود که عموما رنگ دندان با عدم مراقبت صحیح و استفاده از برخی مواد غذایی و استعمال دخانیات رو به زردی خواهد رفت.امروزه با استفاده از روش هایی همچون لمینیت دندان و یا کامپوزیت می توان اقدام به رفع این مشکل نمود.



مراقبت از دندان



استفاده از مسواک متناسب با نوع دهان و دندان

به منظور عدم آسیب به لثه و مینای دندان می بایست از مسواک های متناسب استفاده کرد.مسواک های نرم بهترین مدل برای انجام این کار به حساب می آیند که در هنگام خرید باید به آن دقت نمود.


استفاده از مقدار معین خمیر دندان

خمیر دندان که نقش پاک کنندگی و مراقبت از دندان ها را ایفا می کند می بایست به اندازه اصولی مصرف گردد. مصرف کم یا زیاد آن هر دو مشکل آفرین می باشد. بهترین میزان استفاده از خمیر دندان به اندازه یک عدس می باشد که بر روی برس مسواک می توان قرار داد و سپس اقدام به مسواک زدن نمود.


زاویه برس کشیدن دندان ها

یکی از اصلی ترین مشکلاتی که افراد به آن توجه نمی کنند زاویه قرار گرفتن برس های مسواک با دندان ها می باشد. برای شست و شوی بهتر و پاک کردن کلیه پلاک ها از سطح دندان می بایست مسواک را با زاویه 54 درجه بر روی دندان خود قرار داده و سپس اقدام به شست و شو نمایید.


نحوه صحیح کشیدن مسواک بر رو دندان ها

فشار محکم برس مسواک بر روی دندان و سرعت بالا در انجام این کار علاوه بر عدم شست و شو صحیح سبب آسیب به دندان ها می شود. بنابراین در هنگام مسواک زدن با حرکات ملایم و فشار کم اقدام به شستن دندان های خود نمایید.


شست و شوی زبان در هنگام مسواک زدن

از جمله نکاتی که بیشتر افراد آن را فراموش می کنند برس کشیدن سطح زبان می باشد. زبان به دلیل پرزی شکل بودن سطح آن محل تجمع بسیاری از باکتری ها می باشد.بنابراین می بایست با استفاده از برس مسواک و حرکات آرام آن را در هنگام شست و شو تمیز نمود.


عدم خوردن و نوشیدن پس از مسواک زدن

بعد از انجام فرآیند مسواک زدن دندان ها می بایست به مدت نیم ساعت از خوردن و آشامیدن پرهیز کرد.


تعویض به موقع مسواک

مسواک وسیله ای است که با استفاده به مرور زمان دچار آسیب خواهد شد و توان اولیه خود را از دست می دهد. این موضوع سبب عدم تمیز کردن اصولی دندان ها با استفاده از برس های آن می شود. بنابراین بهتر است هر 3 ماه یکبار نسبت به خرید مجدد آن اقدام نمود.


کشیدن نخ دندان بعد از مسواک

کشیدن نخ دندان یکی دیگر از مهم ترین نکات برای مراقبت از دندان ها محسوب می شود.باقی مانده مواد غذایی در لابلای دندان ها که با استفاده از مسواک تمیز نمی شوند ، سپس پوسیدگی و آسیب به مینای دندان خواهد شد.بنابراین پس از انجام مسواک می بایست تمامی فواصل بین دندان را با استفاده از نخ دندان تمیز نمود تا کلیه پلاک ها و باقی مانده مواد غذایی از این فواصل تمیز شود.



درد دندان



مواد غذایی آسیب رسان به دندان ها

تغذیه سالم و پرهیز از مصرف بیش از اندازه برخی مواد غذایی آسیب رسان به دندان ها از جمله نکات مهم برای سلامت دهان و دندان محسوب می شود.مصرف زیاد مواد غذایی شیرین سبب ایجاد پوسیدگی دندان ها می شود.باکتری ها برای تولید اسید به مواد غر=ذایی شیرین همچون شکر نیاز دارند تا با این کار سبب آسیب به مینای دندان ها شوند.بنابراین پرهیز از مصرف موادی همچون نوشابه ، شکلات و شیرینی و... می تواند تا حدود زیادی سبب افزایش سلامت دندان شما شود.


البته مواد غذایی دیگری نیز وجود دارند که سبب آسیب به دندان ها می شوند البته میزان آسیب رسانی این مواد نسبت به مواد غذایی حاوی شکر بسیار کمتر است.مواد حاوی کربوهیدرات که قابلیت تخمیر دارند مانند موز ، نان و... و همچنین برخی از میوه ها به میزان کمی سبب ایجاد پوسیدگی مینا دندان ها می شود.


نوشیدنی های قندی همچون آبمیوه ها یکی دیگر از مهم ترین عوامل پوسیدگی دندان ها محسوب می شوند. حال اگر این نوشیدنی ها گازدار هم باشند امکان ایجاد فضای اسیدی بیشتر را در دهان به وجود خواهند آورد که سبب آسیب دیدن دندان ها می شود.


ایجاد پوسیدگی در دندان ها

نکته دیگری که باید به آن پرداخت این است که دندان های هر فرد با فرد دیگر متفاوت می باشد. برخی دندان ها به صورت اثری زودتر از سایر دندان های افراد دچار پوسیدگی و آسیب می شوند.این موضوع می تواند سبب آسیب به ریشه دندان و در نتیجه افتادن آن شود که البته با استفاده از روش های جدید دندانپزشکی همچون ایمپلنت دندان می توان اقدام به رفع آن نمود.پوسیدگی دندان ها به مرور اتفاق می افتد و افراد طی مراحل اولیه آن متوجه بروز این اتفاق نمی شوند.حفره های ایجاد شده در دندان ها پس از بزرگتر شدن و تحلیل رفتن مینای دندان سبب ایجاد آسیب به ریشه دندان ها شده که در این زمان افراد درد را تازه متوجه می شوند. در چنین شرایطی درمان ریشه دندان یا عصب کشی توسط دندانپزشک انجام خواهد شد.


بررسی و معاینه دندان ها توسط دندانپزشک

با توجه به نکاتی که گفته شد ممکن است دندان های ما در مراحل اولیه پوسیدگی و یا آسیب می باشند که بهتر است پیش از وقوع آن و یا ایجاد درد و مشکلات بعدی به صورت منظم به دندانپزشکی مراجعه کرده و از آخرین وضعیت دندان های خود مطلع شویم.علاوه بر این در صورتی که دندان ها دچار هرگونه مشکل از جمله آسیب به مینای دندان ، تغییر رنگ و یا مشکلات ریشه دندان شوند ، می توان به وسیله دندانپزشکی معتبر اقدام به برطرف سازی آن ها نمود.انجام جرم گیری ، لمینیت دندان ، کامپوزیت دندان و... روش هایی است که بر اساس نیاز می توان از آن ها برای زیبایی بیشتر دندان ها استفاده کرد.همچنین در صورت افتادن دندان ها به دلیل آسیب های ریشه و یا شکستگی و... می توان از روش ایمپلنت دندان استفاده نمود.


اگر اطلاعات یا دیدگاهی در مورد مطالب این صفحه دارید، لطفا با ما و کاربران دیگر به اشتراک بگذارید