دانستن مزایای ایمپلنت دیجیتالی که روشی جدید برای ایمپلنت دندانها است برای افرادی که میخواهند یک یا چند دندان خود را با روش ایمپلنت جایگزین کنند ضروری است. جراحی ایمپلنت دیجیتالی (Digital implant surgery) روشی است که از فناوریهای نوین سهبعدی کامپیوتری برای بررسی استخوان فک و موقعیت اعصاب استفاده میکند.
در این روش دندانپزشک از خمیر برای گرفتن قالب استفاده نکرده و برنامهریزی دقیقی برای انجام جراحی ایمپلنت خواهد داشت، طوری که کمترین برشها را در طول جراحی در استخوان فک ایجاد کند. طبیعی است که بیمار درد کمتری احساس میکند و همین دوره نقاهت کوتاه و آسان باعث خوشنودی وی خواهد شد.
در این روش بعد از انجام ایمپلنت، دندانها بهوسیله فک حمایت میشوند و فرد قادر است هر نوع خوراکی را مصرف کند، به مراقبتهای ویژه نیاز نداشته و ماندگاری بالایی دارد.
اگر شما نیز قصد انجام ایمپلنت دندان دارید و اطلاعات دقیقی در مورد این روش جدید ندارید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
تفاوت ایمپلنت دندان دیجیتالی با ایمپلنت معمولی چیست؟
ایمپلنت دیجیتال روشی است که به تازگی به علم دندانپزشکی راه یافته و در همین مدت کم محبوبیت زیادی پیدا کرده است. دلایل بیشماری وجود دارد که چرا اکثر افراد این روش را جایگزین روش سنتی ایمپلنت کرده اند.
درروش دیجیتال ابتدا اسکنی سهبعدی از فضای دهان تهیه میشود که نشان دهنده وضعیت استخوان فک و موقعیت اعصاب میباشد. در ادامه مناسب با فک هر فرد روکش دندان طراحی شده و محل دقیق قرارگیری پایههای ایمپلنت بررسی و تعیین میشود.
اما درروش معمولی ابتدا لثه فرد بهوسیله جراحی باز شده پایه ها قرار داده میشوند سپس قالبگیری با خمیر انجامشده و در ادامه روکش دندان طراحی و نصب میشود.
در هنگام انجام جراحی ایمپلنت به روش دیجیتال چون از قبل وضعیت فک بررسی شده و روکش ها طراحی شدهاند، با چند جراحی کوچک که درد زیادی ندارند و بدون بخیه ترمیم میشوند روکش ها جایگذاری شده درنتیجه زمان موردنیاز برای بهبودی بسیار اندک خواهد بود.
در حالی که درروش معمولی جراحی ایمپلنت لثه کاملا بریده شده، با ایجاد شکافی عمیق محل نصب پایه ایمپلنت مشخص شده سپس پایه کاشته میشود. بدیهی است که شکاف های بزرگ به زمان بیشتری برای ترمیم نیازمند اند و بیمار با تحمل درد بیشتر دوره نقاهت طولانی را نیز باید سپری کند.
به دلیل آنکه تمامی مراحل ایمپلنت دیجیتال قبل از جراحی انجامشده و حتی روکش ها طراحی و آماده نصب هستند زمان صرف شده برای جراحی کوتاه است اما درروش معمولی چون دندانپزشک باید تمامی مراحل را شخصا انجام دهد و طراحی روکش بعد از نصب پایه ایمپلنت انجام میگیرد حداقل به سه برابر زمان نیاز است.
آشنایی با مراحل انجام ایمپلنت دیجیتالی
برای انجام ایمپلنت دیجیتال ابتدا دندانپزشک بیمار را معاینه کرده سپس از عکسبرداری های پیشرفته و طراحی کامپیوتری و فناوری شبیه ساز برای ایجاد یک مدل فضایی و مجازی از دهان بیمار، طراحی پروتز و تعیین جنس و مشخصات پایه ایمپلنت استفاده میکند.
برآیند این سیستمها یک (Surgical guide) یا راهنمای جراحی است که به دندانپزشک کمک میکند تا ایمپلنت را دقیقتر جایگذاری کند. درواقع در این روش ابتدا پروتز طراحی میشود سپس برنامهریزی برای کاشتن پایه ایمپلنت صورت میگیرد. در این روش دو راه برای کاشت پایه ایمپلنت وجود دارد:
1.اگر بیمار استخوان فک مناسب ایمپلنت داشته باشد جراح روش پانچ ایمپلنت را پیشنهاد میکند.
2.دندانپزشک میتواند بعد از طراحی پروتز با ایجاد چند برش کوچک پایههای ایمپلنت را در لثه قرار دهد که البته برشها بسیار کوچکاند و بهسرعت ترمیم میشوند.
در جدول زیرمیتوانید تمامی مراحل ایمپلنت دیجیتالی را بهصورت گامبهگام مطالعه کنید:
a) اسکن فضای دهان با پرینتر سهبعدی و ایجاد یک مدل مجازی از دهان بیمار
b) طراحی پروتز و استفاده از راهنمای جراحی
c) استفاده از بیحسی موضعی برای شروع جراحی
d) خالی کردن ریشه برای کاشت پایههای ایمپلنت که به دو روش قابل انجام است پانچ کردن و یا برشهای کوچک لثه
e) کاشت پایه ایمپلنت
f) پاشیدن پودر استخوان در اطراف پایه ایمپلنت برای استحکام بیشتر
g) کاشت پایه تاج دندان
h) کاشت تاج دندان
زمان موردنیاز برای انجام ایمپلنت دیجیتال
شاید یکی از مزایای ایمپلنت دیجیتالی همین مسئله زمان صرف شده برای انجام آن باشد. زیرا قبل از انجام ایمپلنت شما حداکثر به سه ویزیت نیاز خواهید داشت درصورتیکه درروش معمول حداقل هفت بار باید ویزیت شوید.
از طرفی دیگر زمان لازم برای انجام این روش چیزی در حدود 20 دقیقه است که با کمترین میزان عفونت و خونریزی با ایجاد یک شکاف کوچک در لثه انجام می¬شود و بدون نیاز به مراقبتی خاص دوامی بهاندازه یکعمر برایتان خواهد داشت.
مزایای ایمپلنت دیجیتالی
دقت کنید که هر دو روش ایمپلنت یعنی دیجیتال و معمولی ازنظر زیبایی و جلوگیری از تحلیل استخوان فک و اصلاح طرح لبخند مزیت یکسانی دارند اما روش دیجیتال ایمپلنت مزایای خاصی دارد که شاید وجود این مزیتها باعث محبوبیت این روش در مدتزمانی کوتاه شده است.
مهمترین مزایای ایمپلنت دیجیتالی بهطورکلی شامل:
داشتن ظاهر طبیعی دندان
دارای عملکردی مشابه با دندان اصلی
نیاز نداشتن به مراقبتهای ویژه
حفظ ساختار استخوان فک و دوام بالای دندانها پس از کاشت
مطالعاتی که توسط پژوهشگران انجامشده نشان میدهد که ایمپلنت دندان چیزی در حدود 30 سال دوام و ماندگاری خود را حفظ خواهد کرد.
البته ذکر این نکته ضروری است که نمیتوان مزایای ایمپلنت دیجیتالی را در چند جمله خلاصهوار بیان کرد زیرا مزیتهای آن بیشمار است. برای مثال بیحسی که در این روش استفاده میشود بهگونهای است که بههیچوجه بیمار در طول درمان احساس درد و ناراحتی ندارد.
طول درمان کوتاه و کاهش تعداد دفعات مراجعه به دندانپزشکی
اکثر افراد هنگام مراجعه به دندانپزشکی استرس زیادی را متحمل میشوند. اگر شما نیز جزو آن دسته از افراد هستید بهتر است از روش دیجیتال ایمپلنت استفاده کنید زیرا طول درمان درروش معمولی برای کاشت 2 ایمپلنت چیزی در حدود 120 دقیقه به طول میانجامد اما درروش دیجیتال زمان لازم برای کاشت 2 ایمپلنت 20 دقیقه است.
علاوه بر این چون برشهای حین جراحی بسیار کوچک است و سریعتر ترمیم میشود بیمار نیز سریعتر میتواند دندان خود را تحویل بگیرد. مدتزمان لازم برای بهبودی در ایمپلنت دیجیتال 5 تا 7 روز است اما درروش معمولی بیش از 3 ماه نیز ممکن است به طول انجامد.
آرامش حین انجام جراحی
همانطور که قبلاً اشاره کردیم بیحسی موضعی استفادهشده در این روش بهگونهای است که فرد دردی احساس نمیکند علاوه بر این نداشتن نیاز به بخیه و کوتاه بودن زمان جراحی آرامش خاطر و آسودگی بیمار را حین جراحی فراهم میکنند.
به حداقل رسیدن خطا درروند کاشتن ایمپلنت
از مهمترین مزایای ایمپلنت دیجیتالی همین مورد میباشد که پروسه کاشت بهدرستی انجامشده و خطابه حداقل میرسد. در این روش دندانپزشک با کمک فناوریهای سهبعدی و مدل مجازی محل قرارگیری پایه را بهدرستی مشخص میکند تا بهراحتی تاج دندان روی پایه قرارگیری. به همین دلیل در این روش نیازی به ترمیم و کوتاهی تاج دندان وجود ندارد.
اما درروش معمولی انجام ایمپلنت بعد از کاشت پایه تصمیم گرفته میشود که چه نوع تاجی روی آن قرار گیرد و حتی گاهی اوقات ممکن است تاج دندان برای پایه مناسب نباشد و کاشت به خطر بیافتد.
دقت بسیار بالا
هرچقدر دقت انجام یک روش بالاتر باشد به همان نسبت دوام و ماندگاری دندانها افزایش مییابد. طبق تحقیقات صورت گرفته روش دیجیتال چیزی در حدود 9/0 درجه خطا دارد درصورتیکه خطای روش معمولی 3 تا 6 برابر روش دیجیتال است.
دقت بالای روش دیجیتال باعث شده موارد پیچیدهای که با استفاده از روش معمولی ایمپلنت قادر به انجام آن نبودهاند با استفاده از این روش کاشت ایمپلنت انجام دهند و از موهبت لبخندی زیبا بینصیب نمانند.
معایب ایمپلنت دیجیتالی
با توجه به تحقیقات بالینی صورت گرفته تاکنون مشاهده نشده است که ایمپلنتهای دیجیتال به بیماران صدمه بزنند. اما باوجود تمامی مزایای ایمپلنت دیجیتالی یکی از عیبهای آن هزینه بالای آن نسبت به روش معمولی ایمپلنت میباشد به همین دلیل افرادی که از توانایی مالی بالایی برخوردار نیستند قادر نخواهند بود که از این روش استفاده کنند.
همچنین این روش برای همه افراد مناسب نیست بلکه پزشک با معاینه فک و ساختار دهانی به شما بهترین روش انجام ایمپلنت را پیشنهاد خواهد کرد.
برای انجام ایمپلنت دیجیتالی چقدر باید هزینه کنم؟
ایمپلنت به دلیل آنکه روش جدیدی برای کاشت دندان به شمار میرود بهطورکلی از قیمت بالایی برخوردار است. نوع دیجیتالی به دلیل آنکه باید توسط پزشکی ماهر انجام شود و نیازمند دستگاههای پیشرفته است هزینه بسیار بالاتر از روش معمولی ایمپلنت دارد.
اما درهرصورت برای بررسی قیمت نهایی کار باید معاینات لازم توسط دندانپزشک صورت گیرد و با توجه به هزینههای کاشت، قالبگیری و عکسبرداری سهبعدی همچنین درمانهایی که شاید نیاز باشد قبل از انجام ایمپلنت روی فک شما صورت گیرد قیمت تعیین گردد.
نکته حائز اهمیت اینجاست که حتماً اطمینان حاصل کنید ایمپلنت از برند خوبی تهیهشده باشد زیرا کیفیت در ایمپلنت حرف اول را میزند. اگر ایمپلنت برند خوبی نداشته باشد عمر آن کوتاه شده و حتی ممکن است بر سلامت بیمار اثرات منفی بگذارد.
آیا شرایط خاصی برای انجام ایمپلنت دیجیتالی وجود دارد؟
تمامی افرادی که میتوانند ایمپلنت معمولی انجام دهند قادر به انجام ایمپلنت دیجیتال نیز خواهند بود.
بهطورکلی افراد زیر قادر هستند از ایمپلنت دیجیتالی استفاده کنند:
افراد دارای فشارخون بالا
این افراد به دلیل آنکه درروش معمولی ممکن است دچار خونریزی شدید شوند نمیتوانستند ایمپلنت کنند اما با استفاده از روش دیجیتال که کمترین تهاجم را دارد و با کوچکترین برشها و کمترین میزان خونریزی انجام میشود میتوانندایمپلنت کنند.
افراد سیگاری
اگر شما جزو آن دسته از افراد سیگاری هستید که لازم است ایمپلنت کنید اما قصد ندارید سیگار را ترک کنید استفاده از ایمپلنت دیجیتالی بهترین گزینه برای شما خواهد بود.
افراد مبتلابه بیماری دیابت
این افراد باید تمامی اطلاعات پزشکی خود را در اختیار دندانپزشک قرار دهند سپس با مشورت وی و پیروی از دستوراتش از این روش استفاده کنند.
افرادی که به خاطر کوتاهی استخوان فک برای انجام ایمپلنت نیاز به جراحی فک دارند.
افرادی که زخمهای دهانی آنها با تأخیر زیاد بهبود مییابد.
چرا ایمپلنت دیجیتالی نسبت به روش مرسوم ایمپلنت درد کمتری دارد؟
درروش ایمپلنت دندان دیجیتالی به دلیل تهیه عکسهای سهبعدی و مدلهای فضایی مشکلات فک و استخوان بهتر نمایان میشوند. همچنین موقعیت دقیق رشتههای اعصاب دندان مشخص میشود این در صورتی است که درروش معمولی دندانپزشک باید برشی عمیق روی لثه ایجاد کند تا به فک دسترسی یابد.
درنتیجه درروش دیجیتال با تزریق بیحسی موضعی شکافی کوچک در لثه ایجاد میشود که دارای کمترین میزان خونریزی و درد است و بدون بخیه ترمیم خواهد شد.
نتیجهگیری
شاید برای شما که به دنبال جایگزینی دندانهای پوسیده خود با روش ایمپلنت هستید این سؤال مطرح شود که مزایای ایمپلنت دیجیتالی نسبت به روش معمولی چیست؟ و چرا اکثر افراد متمایل شدهاند که از این روش ایمپلنت استفاده کنند؟
اگر بخواهیم در چند خط پاسخ این سؤال را بدهیم باید اشارهکنیم که در این روش از بهترین و پیشرفتهترین دستگاههای روز برای عکسبرداری سهبعدی از فضای دهان استفاده میشود و تهیه یک مدل مجازی به دندانپزشک این امکان را میدهد که بدون ایجاد برش عمیق در لثه بتواند جایگاه دقیق کاشت پایه را مشخص کرده و قبل از انجام جراحی پروتز را طراحی کند.
این جراحی با تزریق بیحسی موضعی انجامشده برشی کوچک در لثه ایجاد میشود و کمترین میزان درد و خونریزی را فرد احساس خواهد کرد. همچنین طول دوره درمان کوتاه بوده و بهسرعت تاج دندان نصب میشود.