مراقبتهای بعدازانجام کامپوزیت برای حفظ زیبایی و افزایش ماندگاری آنها الزامی است. زیرا بهطورمعمول کامپوزیتها پوسیده نمیشوند اما ممکن است دندان زیر کامپوزیت خراب شود. اگر دندان خراب و پوسیده شود کامپوزیت هم از بین میرود. اگر از دندانهای کامپوزیت شده خود بهخوبی مراقبت کنید تا چندین سال میتوانید از زیبایی دندان و چهره خود بهرهمند شوید.
داشتن لبخندی زیبا در افزایش اعتمادبهنفس تأثیر زیادی دارد. طبق تحقیقات افرادی که دندانهای مرتب و زیبا ندارند از اعتمادبهنفس کمتری برخوردار هستند. به دلیل اهمیت بالای این موضوع کامپوزیت در علم دندانپزشکی مطرح و انجام شد. اما صرفاً انجام کامپوزیت کافی نیست و مراقبتهای بعدازآن برای حفظ آن بسیار حائز اهمیت است.
اگر شما جزو افرادی هستید که میخواهید کامپوزیت کنید اما از مراقبتهای بعدازآن واهمه دارید یا کامپوزیت کردهاید اما چیزی در مورد مراقبتهای بعد از انجام کامپوزیت نمیدانید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
مراقبتهای اولیه و کوتاهمدت بعدازانجام کامپوزیت
کامپوزیت روشی است که دندانپزشکان برای درمان دندانهای آسیبدیده، پر کردن حفرههای دندانی، حفظ ساختار طبیعی دندان و در یککلام اصلاح نقص دندانها استفاده میکنند. اما نباید تصور کنید که بعدازانجام کامپوزیت دیگر نیازی به مراقبت از دندانها وجود ندارد بلکه برعکس حتی بیشتر از قبل باید از دندانهای خود مراقبت کنید.
مراقبتهای اولیه و کوتاهمدت بعد از ترمیم دندان بهوسیله کامپوزیت به شرح زیر است:
1.انتخاب ونیرمناسب
ونیر روکشی است که روی دندان قرار میگیرد تا شکل آنها را تغییر دهد. انتخاب ونیر مناسب در مراقبتهای کوتاهمدت بعد از کامپوزیت نقش بسیار زیادی دارد. البته رعایت این نکته توسط دندانپزشک نیز ضروری است که باید ونیر را در قسمتهایی از دندان به کار برد که کمتر برای گاز زدن یا جویدن غذاها مورداستفاده قرار میگیرند.
2.بیحسی حین انجام کامپوزیت
برای انجام روند کامپوزیت دندانپزشک از بیحسی استفاده میکند. پس از اتمام کار تا زمانی که بیحسی برطرف شود از گاز زدن غذاهای سفت خودداری کنید. برطرف شدن بیحسی چیزی در حدود 2 ساعت طول میکشد، در این مدت سعی کنید که از مایعات سرد استفاده کنید.
3.مراقبتهای عمومی
اگر در چند روز اول احساس تیزی کامپوزیت یا هرگونه ناراحتی نسبت به آن داشتید به دندانپزشک مراجعه کنید تا هرگونه مشکل برطرف شود. از این به بعد مرحله حساسی شروع میشود. درصورتیکه عادت دارید دندانقروچه کنید بههیچعنوان این کار را نکنید و حتی از فشار دادن جزئی دندانها به رویهم اجتناب کنید.
به مدت 24 ساعت از مسواک و خمیردندان استفاده نکنید بعدازاین زمان مانند همیشه میتوانید مسواک کنید.
استفاده از مواد سفیدکننده دندانها، نوشیدنیهای الکی و مایعات گرم و ولرم بههیچعنوان توصیه نمیشود.
میتوانید آبنمک قرقره کنید تا تورم و التهاب کاهش یابد.
در روزهای اول با دقت کامل نخ دندان بکشید زیرا نخ دندان باعث حفظ موقعیت صحیح دندانها میشود و احتمال پوسیدگی دندانها بعد از کامپوزیت را به حداقل میرساند.
مراقبتهای ثانویه و بلندمدت بعدازانجام کامپوزیت
اگر تمایل دارید لبخند زیبا خود را تا مدتزمانی طولانی حفظ کنید رعایت کامل نکات زیر الزامی است:
منظم مسواک بزنید
از مهمترین مراقبتهای بعدازانجام کامپوزیت مسواک کردن است. مسواک را روی کامپوزیت فشار ندهید یا بهسرعت روی دندانها نکشید.
از نخ دندان استفاده کنید
موهای مسواک آنقدر نازک نیست که میان دندانها فرو رود و فضای بین دندانها را از مواد غذایی باقیمانده پاک کند. بنابراین توصیه میشود هر شب از نخ دندان استفاده کنید تا فضای بین دندانها پاکشده و بستر رشد باکتریها فراهم نشود.
استفاده از مسواک و نخ دندان بسیار حائز اهمیت است زیرا در درازمدت باعث حفظ کیفیت کامپوزیتها میشود.
از دهانشویه مناسب استفاده کنید
دهانشویه باکتریهای موجود دردهان را از بین میبرد. ایجاد فضایی عاری از هر نوع باکتری باعث میشود دندانها پوسیده نشود تا کیفیت کامپوزیت از بین برود.
پولیش منظم کامپوزیتها
هر 6 تا 12 ماه به دندانپزشکی مراجعه کنید تا سطح کامپوزیت شما صیقل داده شود و لکههای روی آن از بین رود و هرگونه مشکل رفع گردد. این مرحله بسیار حائز اهمیت است پس مراجعه مجدد را به تعویق نیندازید.
عادت دندانقروچه را ترک کنید
اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که عادت دارید دندانهای خود را رویهم فشار دهید یا رویهم بکشید بهاصطلاح دندانقروچه کنید حتماً قبل از انجام کامپوزیت این عادت را ترک کنید. زیرا روکشهای کامپوزیت به محکمی لمینت نیستند و در اثر وارد شدن فشار زیاد ترک میخورند یا حتی میشکنند.
اگر از این مورد اطلاع نداشتید و دندانهای خود را کامپوزیت کردهاید اصلاً نگران نباشید در این صورت پیشنهاد میشود تا زمان ترک این عادت شبها از محافظهای دندانی استفاده کنید.
از رژیم غذایی مناسب استفاده کنید
داشتن یک رژیم غذایی مناسب ازجمله مراقبتهای بعدازانجام کامپوزیت است که بسیار حائز اهمیت است. ازجمله مهمترین آن میتوان به عدم استفاده از نوشیدنیهایی اشاره کرد که رنگی هستند زیرا ونیرها خاصیت لکه پذیری بالایی دارند.
سیگار را ترک کنید
کامپوزیتها بسیار رنگپذیرند و بهاندازه دندانهای طبیعی در برابر دخانیات مقاوم نیستند. درنتیجه لبههای کامپوزیت زرد و بهمرور قهوهای میشود.
بایدها و نبایدهای غذایی بعد از نصب کامپوزیت دندان
رعایت بایدها و نبایدهای غذایی بعد از نصب کامپوزیت نقش بسیار زیادی در ماندگاری بالای کامپوزیتها دارد. رعایت رژیم غذایی بهخصوص در روزهای اول اهمیت زیادی دارد و بهشدت باید مواد غذایی مصرفی را از هر نظر بررسی کنید. ما در این مقاله لیست برخی از بایدها و نبایدهای غذایی را برای شما فراهم کردهایم.
بایدهای غذایی
استفاده از غذاهای نرم مثل پوره سیبزمینی، فرنی و سوپ بهخصوص در روزهای ابتدایی بعدازآنجام کامپوزیت.
استفاده از نوشیدنیهای بدون رنگ و حاوی قند کم
استفاده از حداقل 8 لیوان آب در شبانهروز زیرا اگر به هر دلیلی مواد رنگی مصرف شد با مصرف آب شسته شود.
استفاده از میوههای نرم مانند موز و کمپوت میوههایی که سفت هستند.
استفاده از برنج کته و نرم و سبزیجات پختهشده و ماهی فیله بخارپزشده
نبایدهای غذایی
عدم استفاده از مواد غذایی چسبنده مانند آدامس و انواعی از شکلات
عدم استفاده از مواد غذایی و میوههای سفت مانند یخ، تهدیگ، انواع مغزها، هویج و سیب
عدم استفاده از نوشیدنیهای رنگی مانند نوشابه، شراب، زعفران، قهوه و چای
عدم استفاده از نوشیدنیهای حاوی الکل زیرا ریشه کامپوزیت را ضعیف کرده باعث میشود سریعتر از دندان جدا شود.
نجویدن ناخن یا وسایلی مانند مداد و خودکار
در صورت عدم رعایت بایدها و نبایدهای غذایی چه مشکلاتی برای دندانهای کامپوزیت شده ایجاد میشود؟
دقت کنید که بعدازآنجام کامپوزیت دندان محدودیت غذایی وجود ندارد اما برای حفظ سلامت کامپوزیت و افزایش ماندگاری رعایت رژیم غذایی الزامی است. اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که رژیم غذایی را رعایت نمیکنید دیر یا زود مشکلات زیر برای کامپوزیتهایتان ایجاد میشود.
شل شدن و افتادن کامپوزیت از روی دندانها
پوسیده شدن دندان زیر کامپوزیت درنتیجه هزینههای اضافی برای برداشتن کامپوزیت، ترمیم دندان پوسیده و جایگذاری کامپوزیت قبلی
عفونی شدن لثهها در اثر پوسیدگی دندانها
ترک خوردن یا شکستن کامپوزیتها براثر گاز زدن غذاهای سفت
از چه مسواک و خمیردندانی بعد از کامپوزیت استفاده کنم؟
پیشنهاد میشود که از مسواک با موهای نرم استفاده شود تا کامپوزیتها آسیب نبینند زیرا مسواکهای زبر و برقی باعث خراش دادن سطح ونیرها میشوند. در این صورت رنگدانههای غذایی راحتتر روی کامپوزیت مینشینند و بهتدریج باعث تغییر رنگ آنها و تشکیل جرم میشود.
مسواک را روی دندانهای خود فشار ندهید بلکه بهآرامی و با حرکات دورانی روی دندان بکشید و به خاطر داشته باشید که از مسواک کردن زبان خود غافل نشوید زیرا زبان با دندانها در تماس است و درصورتیکه تمیز نشود آلودگیها را به دندان انتقال داده باعث پوسیدگی آنها میشود.
نوع خمیردندان برای دندانهای کامپوزیت شده بسیار مهم است. خمیردندان نباید از مواد ساینده تشکیلشده باشد. خمیردندانهای معمولی از موادی مانند هیدروژن پراکسید تشکیلشدهاند که باعث سفیدی دندانها میشود اما این ماده به دندانهای کامپوزیت شده آسیب میزند.
برای دندانهایی که کامپوزیت شدهاند استفاده از خمیردندانهای ژلی که فاقد مواد سایندهاند بسیار مناسب است.
چه نوع دهانشویهای برای دندانهای کامپوزیت شده مناسبتر است؟
دهانشویههای حاوی فلوراید و الکل برای شستشوی دندانهای کامپوزیت شده مناسب نیستند زیرا الکل به چسب کامپوزیت آسیب رسانده آن را از بین میبرد و باعث افتادن کامپوزیت میشود. همچنین فلوراید موجود در دهانشویه باعث تغییر رنگ کامپوزیت شده و ظاهری بدی برای آنها ایجاد میکند.
شما میتواند از دندانپزشکتان بخواهید که دهانشویهای مناسب با نوع کامپوزیتی که انجام دادهاید به شما معرفی کند.
چگونه میتوان درد بعدازانجام کامپوزیت را کاهش داد؟
حین انجام کامپوزیت به دلیل آنکه پزشک از بیحسی استفاده میکند و کار کامپوزیت در سطح دندان انجام میشود و کاری با عصب ندارد درد احساس نمیشود. اما اگر چنانچه بعد از نصب کامپوزیت درد داشتید ممکن است به دلایلی نظیر نصب غیراصولی، تحریک اعصاب دندان و التهابی که درماننشده است باشد.
میتوان با مصرف مسکنها و رعایت بهداشت دهان و دندان و تغذیه مناسب درد را کاهش داد اما اگر شدت درد افزایش یافت طوری که قادر به تحمل آن نبودید حتماً به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
مراقبتهای بعدازانجام کامپوزیت چه تفاوتی با لمینت سرامیکی دارد؟
افرادی که دندانهای شکسته دارند یا به دنبال اصلاح طرح لبخند خود هستند گاهی دچار سردرگمی میشوند که کدام روش برای این کار بهتر است. کامپوزیت سریعتر انجام میشود و چیزی در حدود 30 تا 60 دقیقه بدون نیاز به بیهوشی زمان نیاز دارد. اما این روش نسبت به لمینت به مراقبت بیشتری نیاز دارد همچنین دارای حساسیت زیادی است و احتمال ترک برداشتن یا شکستگی آن بالا است.
اگر شما کاملاً مراقبتهای بعدازآنجام کامپوزیت را رعایت کنید میتوانید ماندگاری آن را تا 10 سال هم افزایش دهید.
جمعبندی
مراقبتهای بعدازانجام کامپوزیت رایجترین سؤالی است که بهطورمعمول از دندانپزشکان پرسیده میشود و رعایت آنها برای حفظ زیبایی و ماندگاری کامپوزیت از اهمیت بالایی برخوردار است. این مراقبتها دودستهاند اولیه کوتاهمدت که بلافاصله بعدازآنجام کامپوزیت باید آنها را رعایت کنید که شامل مسواک نکردن به مدت 24 ساعت، مصرف غذای نرم و سرد و عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی میباشد.
دسته دوم که ثانویه و بلندمدت است شامل استفاده از مسواک و خمیردندان مناسب دندان کامپوزیت شده، دهانشویه مناسب، ترک عادت دندانقروچه کردن و رعایت رژیم غذایی مناسب میباشد. رعایت رژیم غذایی شامل بایدها و نبایدهایی است که در مقاله به آن اشارهکردهایم.
اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که سیگار یا قلیان میکشید، دندانقروچه میکنید یا عادت دارید که دندانهای خود را رویهم فشار دهید، ناخن میجوید، بهشدت و سریع مسواک میکنید قبل از انجام کامپوزیت تمامی این عادات را کنار بگذارید زیرا کامپوزیت با انجام این کارها میشکند یا ترک برمیدارد.