جرم‌گیری دندان کامپوزیت شده: کامپوزیت با جرم‌گیری سفید میشود؟

جرم‌گیری دندان کامپوزیت شده یک روش کارآمد و مؤثر برای کسانی است که بعد از گذشت مدتی از انجام کامپوزیت دندان متوجه تشکیل جرم و پلاک روی آن شده‌اند. حتی بعضی از افراد باوجود رعایت تمامی اصول مراقبتی دهان و دندان مانند مسواک کردن و استفاده از دهان‌شویه و نخ دندان بازهم بوی بددهان اذیتشان می‌کند. در این صورت جرم‌گیری دندان کامپوزیت شده یک روش مؤثر برای کمک به این دسته از افراد خواهد بود.

دقت کنید که جرم‌گیری تنها یک روش درمانی برای از بین بردن جرم و پلاک تشکیل‌شده روی دندان در اثر رسوب ذرات مواد غذایی که روی دندان‌ها می‌مانند کاربرد دارد و ممکن است کمی باعث شفافیت و کاهش کدری دندان‌ها شود.

اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که نگرانید با انجام جرم‌گیری به کامپوزیت شما آسیب وارد شود با ما همراه باشید که هر آنچه باید در مورد جرم‌گیری دندان کامپوزیت شده بدانید در این مقاله بیان‌شده است.

آیا جرم‌گیری دندان کامپوزیت شده ممکن است؟

کامپوزیت ماده است از جنس پلیمر که دندانپزشک از آن برای رفع نواقصی که در دندان به وجود آمده مانند شکستگی، فاصله‌ها و بدرنگی استفاده می‌کند. گاهی اوقات بعد از انجام کامپوزیت دندان افراد حتی با رعایت تمامی نکات بهداشتی دهان و دندان احساس می‌کنند دهانشان بوی بدی دارد یا حتی متوجه تشکیل پلاک و جرم روی دندان‌هایشان می‌شوند.

بنابراین ممکن است این سؤال برایشان ایجاد شود که آیا می‌توانم دندان کامپوزیت شده خود را جرم‌گیری کنم؟

باید بدانید که امکان انجام جرم‌گیری برای افرادی که کامپوزیت کرده‌اند وجود دارد و به افزایش ماندگاری وزیرها کمک زیادی می‌کند. اما چرا؟

چرا باید بعد از انجام کامپوزیت دندان‌ها را جرم‌گیری کرد؟

جرم‌گیری روشی است در دندان‌پزشکی که با استفاده از آن پلاک دندان را از بین می‌برند. پلاک ماده‌ای چسبنده است که به‌طور مداوم پس از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های مختلف روی دندان‌ها تشکیل‌شده و لایه‌ای نازک را روی دندان‌ها ایجاد می‌کنند. پلاک حاوی باکتری‌هایی است که با ترشح اسید باعث پوسیدگی‌های دندانی می‌شوند.

یکی از مهم‌ترین علت‌های تشکیل جرم بر روی دندان‌ها مسواک نکردن است. زمانی که افراد مسواک نمی‌زنند این پلاک‌ها در طولانی‌مدت به جرم تبدیل‌شده و باعث زردی دندان‌ها، پوسیدگی و بوی بددهان می‌شوند.

اما افرادی که کامپوزیت کرده‌اند یک‌لایه روکش کامپوزیت روی دندان‌هایشان قرار دارد که باید توجه کرد جرم‌ها روی کامپوزیت تشکیل نمی‌شوند بلکه روی دندان طبیعی که زیر روکش کامپوزیت قرار دارند تشکیل می‌گردند. تشکیل جرم و در ادامه پوسیدگی دندان‌ها باعث افتادن روکش کامپوزیتی از روی دندان‌هایتان می‌شود.

به همین دلیل همیشه تأکید می‌شود حتی بعد از نصب کامپوزیت به‌صورت دوره‌ای دندان‌ها معاینه شوند تا در صورت وجود جرم به جرم‌گیری دندان‌ها پرداخته شود.

همچنین تشکیل جرم روی دندان‌ها سبب می‌شود که مقاومت روکش ونیر کامپوزیت در برابر تغییر رنگ کمتر شده و کم‌کم سفیدی کامپوزیت‌ها از بین برود.

روش انجام جرم‌گیری دندانی که کامپوزیت شده با دندان طبیعی چه تفاوتی دارد؟

روش‌ها و ابزارهایی که در جرم‌گیری مورداستفاده قرار می‌گیرند با توجه به شرایط بیمار و لثه وی، مقدار و نوع جرم دندان‌هایش انتخاب می‌شوند. به هر صورت دندانپزشک دقت بالاتری برای جرم‌گیری دندان‌های کامپوزیت شده به کار می‌برد.

انواع روش‌های جرم‌گیری دندان‌ها به شرح زیر است:

جرم‌گیری دستی

در این روش دندانپزشک با وسیله فلزی جرم‌گیر پلاک را می‌تراشد.

جرم‌گیری اولتراسونیک

در این روش از دستگاهی استفاده می‌شود که دارای نوک فلزی به همراه اسپری آب است. در این حالت نوک فلزی پلاک‌های زیر لثه را می‌تراشد و اسپری آب به شستن پلاک از روی سطح دندان کمک می‌کند.

جرم‌گیری لیزری

در این روش از یک نور آبی لیزری برای جرم‌گیری استفاده می‌شود. این روش پاکسازی با سرعت بالایی انجام‌شده و خیلی خوب جرم‌گیری انجام می‌شود. همچنین احتمال ایجاد التهاب لثه بسیار کاهش می‌یابد.

چگونه متوجه شوم دندان کامپوزیت شده‌ام به جرم‌گیری نیاز دارد؟

به‌طورکلی بعد از انجام کامپوزیت هر 4 تا 6 ماه برای انجام معاینه باید به دندانپزشکی مراجعه کنید. اما اگر وقت انجام این کار را ندارید علائم زیر نیاز به جرم‌گیری را بیان می‌کنند.

احساس بوی بد از دهان

یکی از مهم‌ترین علامت تشکیل جرم روی دندان‌ها پس از انجام کامپوزیت بوی بددهان است. زیرا کامپوزیت روکشی است که روی دندان‌ها قرارگرفته و باگذشت زمان حتی درصورتی‌که فرد مسواک کند لایه‌ای از جرم روی دندان زیر کامپوزیت تشکیل‌شده و باکتری‌های درون جرم تولید اسیدی می‌کنند که باعث پوسیدگی دندان و تولید بو می‌شوند.

ذکر این نکته حائز اهمیت است که بعد از کامپوزیت رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان باید چندین برابر شود و حتماً علاوه بر مسواک کردن از دهان‌شویه و نخ دندان استفاده شود.

خونریزی لثه

یکی دیگر از نشانه‌های تشکیل جرم روی دندان‌هایتان خونریزی از لثه‌ها است. مخصوصاً هنگامی‌که مسواک می‌کنید یا نخ دندان می‌کشید. در صورت مشاهده خونریزی حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.

خشک شدن دهان

درصورتی‌که با مصرف آب کافی در طول شبانه‌روز مکرراً دهانتان خشک می‌شود به تشکیل جرم روی دندان‌هایتان شک کرده و جهت بررسی و معاینه به دندانپزشکی مراجعه کنید.

بروز حساسیت‌های دندانی

مراقبت‌های بعد از جرم‌گیری دندان کامپوزیت شده چیست؟

برای حفظ سلامت دهان و دندان‌های خود و همچنین بالا بردن ماندگاری دندان‌های کامپوزیت شده رعایت نکات زیر بعد از هر بار جرم‌گیری الزامی است.

 پس از جرم‌گیری به دلیل التهاب لثه‌ها تورم و خونریزی در بعضی از افراد دیده می‌شود که جای نگرانی ندارد و به‌طور موقت این اتفاق می‌افتد. اما اگر شدت خونریزی بیشتر شد یا اینکه مدتی طولانی ادامه پیدا کرد با دندانپزشک خود مشورت کنید

 .استفاده از خمیردندان و دهان‌شویه‌های فاقد مواد سایندگی که آسیبی به وزیرها وارد نکنند برای کاهش حساسیت لثه‌ها در این دوره کمک‌کننده است

.استفاده از مسواکی که با آن احساس راحتی می‌کنید و موهای نرمی دارد بعد از جرم‌گیری توصیه می‌شود زیرا استفاده از مسواک‌های سخت ممکن است باعث خونریزی مجدد لثه‌ها شود

مزایای انجام جرم‌گیری بعد از کامپوزیت چیست؟

زیبایی و سفید شدن دندان‌های کامپوزیت شده

جرم‌گیری یک روش درمانی است که جرم‌های ایجادشده روی سطح خارجی دندان را از بین می-برد. درواقع جرم‌گیری باعث شفافیت و کاهش کدری دندان‌ها می‌شود و به‌تنهایی باعث سفیدی دندان‌ها نمی‌شود. اما پس از نصب کامپوزیت جرم‌گیری دندان‌های کامپوزیت شده باعث می‌شوند لکه‌ها و جرم‌های دندان از بین رفته و دندان‌ها شفافیت سابق خود را به دست آورند.

حفظ سلامت دندان‌ها پس از نصب روکش کامپوزیتی

همان‌طور که بیان شد کامپوزیت روکشی است پلیمری که روی دندان‌ها قرارگرفته و ممکن است با تشکیل جرم سلامت دندان‌های طبیعی زیر آن به خطر بیافتد. اما با انجام دوره‌ای جرم‌گیری و معاینات، سلامت دندان‌های طبیعی شما نیز حفظ خواهد شد.

افزایش ماندگاری روکش کامپوزیتی

زیرا در اثر تشکیل جرم روی دندان‌های طبیعی زیر کامپوزیت به‌تدریج دندان پوسیده‌شده درنهایت کامپوزیت روی آن شل شده و می‌افتد.

افزایش مقاومت دندان‌های کامپوزیت شده در برابر تغییر رنگ

در صورت عدم رعایت بهداشت پس از نصب کامپوزیت براثر خوردن مواد غذایی رنگی و نوشیدنی‌ها رفته‌رفته رنگ وزیرها تغییر می‌یابند. یکی ازعلت ها این است که کامپوزیت مقاومت خیلی بالایی در برابر تغییر رنگ ندارد وعلت دوم می‌تواند این باشد که ذرات غذایی به‌تدریج روی دندان‌ها جمع شده تشکیل جرم می‌دهند که از شفافیت وزیرها کاسته می‌شود.

با انجام جرم‌گیری جرم‌ها و لکه‌های حاصل از آن از بین رفته دندان پوسیده نشده و مقاومت وزیرها افزایش می‌یابد.

پیشگیری از ایجاد بوی نامطبوع دردهان

آیا جرم‌گیری به کامپوزیت آسیب می‌زند؟

روکش کامپوزیت مانند دندان طبیعی است و همان‌طور که جرم‌گیری به دندان طبیعی آسیبی نمی‌زند به دندان کامپوزیت شده هم آسیب وارد نخواهد کرد. درواقع آنچه که به دندان‌ها آسیب می‌زند پلاک‌ها و جرم‌های دندانی هستند که باعث کدری، پوسیدگی و بوی بددهان می‌شوند.

هزینه انجام جرم‌گیری دندان کامپوزیت شده چقدر است؟

عوامل گوناگونی بر هزینه تمام‌شده جرم‌گیری دندان کامپوزیت شده تاثیرگذار‌اند که شامل موارد زیر می‌باشند.

میزان جرم روی دندان‌ها و وضعیت لثه‌ها

روش انتخاب‌شده توسط دندانپزشک برای جرم‌گیری

تعداد جلسات برای پاکسازی دندان‌ها

میزان مهارت دندانپزشک

موقعیت جغرافیایی کلینیک دندانپزشکی

همچنین باید دقت کرد که هزینه جرم‌گیری دندان‌های کامپوزیت نشده کمتر از دندان‌های کامپوزیت شده است زیرا به دلیل وجود روکش کامپوزیتی دندانپزشک باید با دقت کافی این کار را انجام دهد و همچنین وقت بیشتری برای جرم‌گیری صرف کند

تفاوت پولیش کامپوزیت با جرم‌گیری چیست؟

پولیش و جرم‌گیری دو فرآیند متفاوت‌اند که هر دو برای دندان کامپوزیت شده استفاده می‌گردند. همان‌طور که بیان شد جرم‌گیری روشی است درمانی که برای از بین بردن جرم‌های زیر روکش کامپوزیت و روی دندان طبیعی به‌کاربرده شده و باعث شفافیت دندان‌ها می‎‌شود.

اما پولیش روشی است که دندان‌های کامپوزیت شده را صاف و صیقلی می‌کند و برای از بین بردن تغییر رنگ وزیرها و سفید کردن آن‌ها استفاده می‌شود. به‌طورمعمول هر یک یا دو سال باید برای از بین بردن لکه‌های روی دندان‌ها و برگرداندن درخشندگی آن‌ها به دندانپزشکی مراجعه و دندان‌های خود را پولیش کنید.

زمان لازم برای جرم‌گیری دندان کامپوزیت شده در هر جلسه درمانی چقدر است؟

به‌طورقطع میزان جرم روی دندان هر فردی با دیگری متفاوت است و نمی‌توان زمان مشخصی را برای جرم‌گیری دندان کامپوزیتی بیان کرد زیرا زمان جرم‌گیری بستگی به وضعیت لثه و دندان‌های جرم‌گرفته دارد.

بدیهی است هرچقدر میزان جرم روی دندان‌ها کمتر باشد زمان لازم برای جرم‌گیری نیز کمتر خواهد بود. اما این زمان بستگی به میزان تخصص دندانپزشک هم دارد هرچقدر دندانپزشک ماهر باشد با سرعت بیشتری این کار را انجام خواهد داد.

جمع‌بندی

جرم‌گیری دندان کامپوزیت شده یکی از اصول مراقبتی دندان بعد از انجام کامپوزیت است که یک روش درمانی است و برای از بین بردن جرم‌های ایجادشده روی دندان براثر تجمع ذرات غذایی در اطراف دندان کاربرد دارد.

بعد از انجام کامپوزیت رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا در اثر تجمع جرم روی دندان‌های طبیعی فرد که زیر روکش کامپوزیت قرارگرفته است باکتری‌های موجود در جرم شروع به تولید اسید می‌کنند و باعث بوی بددهان و پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند. در صورت پوسیدگی دندان‌های طبیعی زیر کامپوزیت لثه شل شده و کامپوزیت می‌افتد.

در شرایطی که مدتی است دهانتان بوی بدی گرفته، از لثه‌هایتان هنگام مسواک کردن یا نخ دندان کشیدن خون می‌آید و باوجود مصرف آب کافی در طول شبانه‌روز احساس خشکی دردهان دارید وقت جرم‌گیری دندان‌های کامپوزیت شده شما رسیده است.

همچنین باید به این نکته توجه کنید که جرم‌گیری هیچ آسیبی به دندان‌های کامپوزیت شده شما وارد نکرده و از مزایایی نیز برخوردار است که به‌طور کامل در مقاله به آن‌ها اشاره‌کرده‌ایم.

اگر اطلاعات یا دیدگاهی در مورد مطالب این صفحه دارید، لطفا با ما و کاربران دیگر به اشتراک بگذارید