در گذشته افتادن دندان و بروز سایر معضلات این اتفاق سبب تغییرات منفی ظاهری و ایجاد مشکلاتی برای خوردن غذا می شد که این افراد به اجبار می بایست از روش هایی همچون دندان مصنوعی استفاده کنند.اما با پیشرفت تکنولوژی در زمینه دندانپزشکی و ابداع روش هایی همچون ایمپلنت دندان ، سبب شد تا افراد با استفاده از این روش دندان هایی مشابه با دندان های طبیعی خود را داشته باشند.
ایمپلنت دندان جز برترین روش های دندانپزشکی است که به دلیل نتیجه ایده آلی که این روش در بر دارد توانسته است محبوبیت زیادی ایجاد نماید.اما افرادی که نیاز به انجام این روش درمانی دارند ، سوالات زیادی در ذهنشان در ارتباط با نحوه انجام و یا ملزومات آن دارند که یکی از اساسی ترین سوالات سن مناسب برای ایمپلنت دندان است.در این مقاله قصد داریم به این پرسش پاسخ دهیم تا افراد بتوانند با آگاهی بیشتری در صورت نیاز به انجام ایمپلنت دندان ، اقدام به این روش درمانی نمایند.
دلایل استقبال از روش ایمپلنت دندان چیست؟
با توجه به اینکه ایمپلنت دندان دارای مزیت های بی شماری نسبت به روش های منسوخ شده از جمله دندان مصنوعی است ، امروزه استقبال بی نظیری از آن می شود و در بین افراد محبوبیت بالایی پیدا کرده است.از مهم ترین دلایل محبوبیت این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1.موفقیت آمیز بودن نتیجه نهایی ایمپلنت دندان از سایر روش ها بالاتر می باشد.
2.استحکام بالای دندان جایگزین با استفاده از ریشه مشابه با دندان طبیعی که از جنس تیتانیوم می باشد و جوش قابلیت جوش خوردن آن با استخوان فک
3.از نظر ظاهری تاج دندان مشابه با دندان های طبیعی می باشد.
4.در صورت انجام اصولی مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان ، این روش دارای ماندگاری طولانی می باشد.
5.عدم مشکلاتی نظیر در آوردن و قرار دادن مجدد دندان مصنوعی و یا تغییرات ظاهری صورت و استخوان فک
6.عدم آسیب به سایر دندان ، لثه و استخوان فک و همچنین سلامت بافت های طبیعی دهان
چه افرادی می توانند اقدام به ایمپلنت دندان نمایند؟
اینکه چه افرادی می توانند از این روش درمانی استفاده نمایند ، موضوع مهمی است که می بایست در درجه اول توسط دندانپزشک بررسی شود.یکی از اساسی ترین نکات در هنگام معاینه و بررسی ، وضعیت لثه های افراد می باشد.لثه ها به طور عامیانه پشتوانه سلامت دندان در برابر ورود میکروب و باکتری به ریشه دندان و ثابت نگه داشتن آن ها در دهان می باشند. در صورتی که فرد دچار مشکلاتی نظیر تحلیل لثه و یا عفونت آن باشد ، در درجه اول می بایست اقدام به حل این مشکلات نمود.یکی از مشکلاتی که بیماری لثه با خود به همراه دارد بیماری پریودنتیت است که پیش از هر چیز در صورت وجود این بیماری که آسیب های لثه و دندان را به همراه دارد ، می بایست بر طرف گردد.
تحلیل استخوان فک از دیگر مشکلاتی است که با افزایش سن و یا سایر موارد ممکن است در افراد پدید آید. انجام ایمپلنت دندان برای چنین افرادی غیر ممکن بوده و یا در صورت انجام نتیجه آن مناسب نخواهد بود.تحلیل استخوان فک سبب عدم استحکام ایمپلنت دندان می شود..بنابراین در صورت وجود این مشکل ، دندانپزشک ابتدا می بایست مشکلات استخوان فک را حل نموده و سپس اقدام به ایمپلنت دندان نماید.دندانپزشک با افزایش تراکم استخوان فک افراد می تواند پایه ایمپلنت دندان که جایگزین ریشه دندان طبیعی است را در محل مورد نظر فیکس و جوش دهد.
سن مناسب برای ایمپلنت دندان
شایع ترین مشکلات افتادن دندان ها در سنین بالا می باشد که به دلایل مختلف به وجود می آید.تحلیل لثه ها در اثر بیماری و یا کم تراکم شدن بافت استخوان فک از جمله مهم ترین دلایل افتادن دندان ها در سنین بالا است.اما افراد در سنین کمتر نیز بر اثر موارد مختلف ممکن است دندان های خود را از دست بدهند.از جمله علل بروز این اتفاق ، مشکلات مادرزادی ، آسیب های فیزیکی و یا تروماتیک است که ممکن است به سبب آن ها افتادن دندان ها در سنین کم اتفاق بیفتد.
با توجه به اینکه استخوان فک تا سن 18 سالگی همچنان مراحل رشد و استحکام خود را ادامه می دهد ، بهتر است افرادی که در زیر 18 سالگی دچار معضل افتادگی دندان ها شده اند صبر نمایند و انجام ایمپلنت دندان را به بعد از 18 سالگی موکول نمایند.این موضوع بدین دلیل است که در صورت انجام ایمپلنت در سنین زیر 18 سال ، با رشد دندان ها و استخوان فک ، ایمپلنت دندانی کوچکتر و نا متقارن با سایر دندان ها باقی بماند و یا این روش سبب ایجاد مانع برای رشد سایر دندان ها و استخوان فک گردد.با توجه به اینکه دندان های طبیعی با رشد و تکامل استخوان فک قابلیت جابجایی دارند ، دندان ها فرآیند رشد با افزایش سن را به درستی طی می کنند.اما ریشه تیتانیومی ایمپلنت دندان که به استخوان فک جوش می خورد ثابت و قابلیت رشد نداشته و این موضوع در سنین زیر 18 سال سبب بروز مشکل خواهد شد.
پس از گذراندن سن 18 سالگی همه افراد در صورت سلامت استخوان فک و لثه ها که با معاینه دندانپزشک مشخص می شود ، می توانند از این روش بهرمند گردند.آنچه که درباره این روش درمانی می بایست مطلع بود این است که برای انجام آن ، سن جز معیار های اساسی محسوب نمی شود و سلامت دهان و دندان قطعا مهم ترین دلیل برای ایمپلنت دندان می باشد.
انجام ایمپلنت دندان در سنین بالا
ایمپلنت دندان در سنین بالا تنها در صورتی که تراکم استخوانی مناسب وجود داشته باشد و یا فرد بیماری و مشکلات لثه ای نداشته باشد موثر و قابل انجام خواهد بود.یکی از مشکلات مهمی که افراد در سنین بالا مواجه با آن هستند ، مسئله پوکی استخوان است که بروز چنین مشکلی سبب تحلیل استخوان فک می شود.این موضوع سبب کم تراکمی بافت استخوانی در فک شده و اصلی ترین دلیل افتادن و لق شدن دندان ها در افراد مسن همین موضوع است. به همین منظور در صورت این وجود این مشکلات ، دندانپزشک ابتدا اقدام به افزایش تراکم بافت استخوانی در ناحیه مورد نظر نموده و سپس اقدام به ایمپلنت دندان می نماید.پس ایمپلنت دندان در سنین بالا هیچ گونه محدودیتی نخواهد داشت.
مراقبت اصولی از دهان و دندان پس از ایمپلنت
رعایت مسائل بهداشتی و مراقبت های لازم پس از ایمپلنت دندان جز نکات مهم در افزایش طول عمر این روش می باشد.انجام روش هایی همچون استفاده از نخ دندان ، دهانشویه و یا مسواک زدن اصولی جز نکات مهمی است که برای افزایش طول عمر ایمپلنت دندان و سلامت دهان و دندان ضروری می باشد.عدم استعمال دخانیات از دیگر نکاتی است که پس از ایمپلنت دندان برای افزایش طول عمر این روش می بایست انجام داد. با توجه به مطالب فوق چنانچه انجام چنین اقدامات و توجه به نکات مراقبتی که توسط دندانپزشک ارائه می شود به درستی انجام گیرد ، می توانید اقدام به انجام ایمپلنت دندان نمایید.
در پایان شایان ذکر است که در صورت مراقبت های اصولی و انجام این روش توسط دندانپزشک مجرب ، نتیجه نهایی کاملا ایده آل خواهد بود و عوارض ایمپلنت دندان به ندرت رخ می دهد.اگر قصد انجام ایمپلنت دندان و یا سایر روش های درمانی و زیبایی همچون لمینت دندان ، کامپوزیت دندان و... را دارید می توانید جهت انجام مشاوره و یا تعیین وقت قبلی با کارشناسان ما در کلینیک دکتر حیدری در ارتباط باشید.