یکی از روش های درمانی که امروزه برای مشکلات دندانی انجام می گیرد ایمپلنت دندان است و امروزه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.انجام این روش به عنوان جایگزینی برای دندان های از دست رفته محسوب می شود که با استفاده از قرار دادن پایه هایی از جنس تیتانیوم به جای ریشه دندان و اتصال آن به استخوان فک انجام می گیرد.اما گاهی اوقات به دلایل تحلیل رفتن استخوان فک انجام ایمپلنت دندان میسر نبوده و نیاز به پیوند استخوان برای افزایش استحکام استخوان فک می باشد. ما در این مقاله قصد بررسی این موضوع را داریم تا افرادی که به دلیل تحلیل استخوان فک نمی توانند اقدام به انجام این روش درمانی نمایند با استفاده از این روش بتوان اقدام به حل آن نمود.
دلایل تحلیل استخوان فک
این اتفاق به دلیل عقب رفتن بافت لثه ای دندان به وجود می آید و بروز آن که بیشتر در افراد مسن نمایان می شود دلایل مختلفی دارد که از مهم ترین آن ها می توان به مشکلات و بیماری های لثه ، بیماری های سیستماتیک ، عدم رعایت مسائل بهداشتی و ایجاد عفونت های دهان ، کمبود کلسیم و پوکی استخوان، مشکلات ژنتیکی ، بارداری و یا یائسگی در بانوان ، عدم اقدام به جایگزین کردن دندان های افتاده و عدم اقدام صحیح بعد از آن و... اشاره کرد. بروز این مشکل علاوه بر این که فرد قادر به انجام ایمپلنت دندان نیست ، سبب ریزش سایر دندان ها و مشکلات دیگر می شود.
انجام پیوند استخوان برای چنین افرادی پیش از ایمپلنت دندان امر ضروری محسوب می شود که این موضوع نه تنها برای چنین افرادی بلکه برای درمان سایر مشکلات به کار می رود.
روش پیوند استخوان فک به چه شکل است؟
در حقیقت پیوند استخوان برای فک با استفاده از مواد استخوانی طبیعی یا مصنوعی انجام می شود که این مواد در بافت استخوانی پیوند داده شده و با گذشت مدت زمانی جذب بدن می شود.این کار سبب طبیعی شدن فرم استخوانی فک می شود تا فرد بتواند پس از آن اقدام به ایمپلنت دندان نماید.مواد استخوانی ذکر شده به شکل طبیعی خود قابل گرفتن از سایر نقاط بدن از جمله لگن و فک و یا برداشت از حیوانات می باشد.
روش انجام این کار بدین شکل است که ابتدا محدوده مورد نیاز برای پیوند بی حس شده و پس از آن محل مورد نظر به طور کامل تمیز و آماده پیوند خواهد شد.در مرحله بعد دندانپزشک در محل مورد نظر برشی را در لثه ایجاد می کند تا دسترسی به استخوان فک محقق گردد.در این مرحله مواد استخوانی که به شکل پودر می باشند در این محل قرار داده می شود و با استفاده از یک چسب مخصوص که قابلیت جذب در بدن را دارد ثابت می گردد.در آخرین مرحله دندانپزشک محل برش لثه را بخیه می زند.
پیوند استخوان فک پس از برداشت دندان
دندان هایی که دچار مشکل هستند و پیش از انجام ایمپلنت دندان نیاز به کشیدن آن ها می باشد امکان دارند در ناحیه استخوان فک دچار مشکلاتی باشند که دندانپزشک پس از بررسی های لازم می توان تصمیم خود را مبنی بر انجام این کار بگیرد. نکته قابل توجه این است که همه افرادی که قصد انجام ایمپلنت دندان را دارند نیاز به انجام پیوند استخوان ندارند.اما افرادی که پس از کشیدن دندان می بایست اقدام به انجام این پیوند نمایند نمی توانند فورا بعد از کشیدن این کار را انجام دهند.بنابراین پس از برداشت دندان نیاز به بازه ی چند ماهه برای تقویت استخوان می باشد.
مزایای پیوند استخوان فک چیست؟
1.جلوگیری از ایجاد سایر مشکلات دهان و دندان
2.کمک به انجام اصولی ایمپلنت دندان
3.عدم پیشروی تحلیل استخوان و در نتیجه افتادن سایر دندان ها
4.جلوگیری از تغییرات فرم صورت با تحلیل رفتن استخوان فک
5.عدم حرکت و تغییر سایر دندان ها و ثبات در فرم استخوان بندی فک
به طور کلی می توان گفت پیش نیاز انجام ایمپلنت دندان و سلامت انجام این کار بستگی به سلامت استخوان فک به دلیل اتصال پایه های فلزی که جایگزین ریشه های دندان افتاده است دارد. بنابراین برای انجام ایمپلنت دندان نیاز به بررسی میزان سلامت آن است و دندانپزشک مورد نظر شما پس از بررسی های به عمل آورده تشخیص به انجام این کار برای شما خواهد گرفت.ایجاد یک بستر محکم و پایدار برای نصب ایمپلنت دندان ، یکی از عوامل تضمین کننده عمر طولانی این روش برای شما خواهد بود.البته مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان یکی دیگر از مسائل مهمی است که می بایست جز به جز آن را رعایت نمود.آنچه که درباره پیوند استخوان می توان گفت این است که این روش درمانی علاوه بر اینکه پیش نیازی برای روش ایمپلنت دندان است ، سطوح گسترده ای از مشکلات دهان و دندان را می تواند حل نماید.
در پایان در صورتی که قصد انجام ایمپلنت دندان و یا سایر روش های درمانی-زیبایی همچون لمینت دندان ، کامپوزیت دندان و... را دارید می توانید جهت مشاوره و تعیین وقت قبلی با کارشناسان ما در کلینیک دندانپزشکی دکتر حیدری در ارتباط باشید تا بررسی های لازم جهت روش های مذکر انجام گیرد.